De Australische Barbecue

The Aussie Barbie (barbecue) is een belangrijk onderdeel van de Australische cultuur. Australiërs kijken voortdurend uit naar gelegenheden voor een BBQ. Ze nodigen vrienden en familie uit bij hen thuis, of bezoeken iemand anders op een barbecue. Dan eten ze karbonades, steaks of worstjes bij een biertje of een glas wijn. Het klimaat in Australië leent zich nu eenmaal uitstekend om buiten te koken. 

Australiërs zijn zeker niet het enige volk op aarde die hun vlees barbecuet, maar ze hebben er wel een nationale traditie van gemaakt. In een wereldberoemd geworden Australische reclamecampagne nodigde Paul Hogan mensen uit om naar beneden te komen. Hij zou nog een garnaal op de Barbie gooien.

 

 

Barbecue op de buitenplaats

De meeste Australische huishoudens hebben een barbecue. Variërend van een eenvoudige houtgestookte barbecue tot enorme, hoogwaardige buitenovens. Bij de nieuwbouw van huizen wordt tegenwoordig standaard rekening gehouden met een buitenruimte voor de barbecue.

Australiërs bereiden doorgaans al hun vlees (inclusief de kerstkalkoen) op de buitenplaats. De oven wordt zelden of nooit gebruikt voor het braden van vlees. Er bestaan zelfs draagbare barbecues die je makkelijk in de kofferbak van je auto kunt stoppen. Zo gaan veel mensen een weekendje op pad met de draagbare barbecue en andere picknickspullen.

De meeste van openbare parken beschikken over barbecue-faciliteiten. In Australië moet je altijd alert zijn voor bosbranden. Daarom hebben de meeste parken barbecue-installaties op gas. 

De Australische BBQ-gewoonten zijn doorgaans eenvoudig. Australiërs zijn blij met een goed stuk vlees op vers brood met een flinke klodder barbecuesaus. Populaire bijgerechten zijn o.a diverse salades en gebakken aardappelen.

Sausage Sizzle

De Sausage Sizzle is een ander Australisch fenomeen. Vaak als je op zaterdag- of zondagmorgen naar buiten gaat voor een boodschap, staan er vrijwilligers die heerlijke hapjes (vaak worstjes) maken voor het winkelend publiek en hiermee geld inzamelen voor goede doelen. Australiërs zijn graag in de weer voor goede doelen. Hou ze een worstje voor en reken maar dat ze doneren.

Vlees

Het assortiment vlees dat wordt gegeten is vrij gevarieerd, maar de belangrijkste soorten zijn lamsvlees, rundvlees, varkensvlees, kip, emoe en kangoeroe. Australië is overigens een van de grootste exporteurs van rood vlees.

Meer dan 100 landen over de hele wereld eten regelmatig vlees dat afkomstig is uit Australië. De export van vlees is een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

Australiërs eten ook kangoeroe en emoe. Het is bijzonder gezond vlees, omdat het weinig tot geen vet bevat.